Cele mai frecvente 5 greșeli pe care le faci atunci când lansezi un serviciu sau un produs nou pe piață

lansarea

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Chiar și cele mai mari branduri pot face greșeli capitale atunci când vine vorba despre lansarea produselor lor, care duc la pierderi uriașe de buget. 

În urmă cu câțiva ani, compania Nestle s-a lansat pe piața din Japonia cu un nou produs, dar ceea ce s-a întâmplat a fost foarte departe de așteptările lor. 

Întrebați în sondaje dacă le place cafeaua, majoritatea japonezilor au răspuns că da. Dar în momentul în care brandul a apărut pe piață, nimeni nu cumpăra produsul. 

Japonezii sunt obișnuiți să bea ceai. “Vă place cafeaua?” nu este același lucru cu “Ați cumpăra cafea de la noi dacă am intra pe piață?” iar asta s-a văzut în vânzări. 

Chiar dacă le place și cafeaua, japonezii nu au cumpărat pentru că era ceva nou și ciudat pentru ei, deoarece nu aveau acest obicei. Iar atunci când încerci să schimbi obiceiurile publicului tău, vei întâmpina reticența lor. 

Ce ar trebui să faci în schimb este să identifici publicul tău, să îl cunoști, să îi înțelegi nevoile și să îți creezi produsul pentru a le răspunde într-un mod care să li se potrivească. 

Un punct bun de pornire pentru asta este să eviți greșelile pe care atât de mulți antreprenori și marketeri le fac. Mai jos, îți vom spune care sunt acestea și cum poți să faci lucrurile bine.

1. Nu pregătesc lansarea și nu încălzesc publicul 

“Dacă nu ai un plan, înseamnă că planul e să eșuezi” (eng. – “If you fail to plan, you plan to fail”).

Nu este suficient să creezi un produs și să îl lansezi pentru că publicul tău nu va fi pregătit pentru asta decât dacă îl pregătești tu. Iar dacă pe lângă faptul că produsul sau serviciul e nou, brandul este de asemenea la prima “apariție” sunt toate șansele ca lansarea să nu reușească. 

Fără o prelansare în care să afle publicul despre tine înainte să îi ceri banii, fără să stârnești curiozitate sau să creezi anticipație, publicul de la care te aștepți să cumpere te va ignora. 

Dacă nu comunici cu potențialul client și nu îl pregătești pentru ceea ce urmează să îi propui, îl vei lua pe nepregătite și nici măcar nu va fi curios pentru că va avea din start impresia că doar îi vrei banii. 

Ca exemplu, gândește-te cât de deschis ești să îi asculți pe cei care te opresc pe stradă ca să îți spună despre un produs, un brand, un serviciu, o cauză sau despre Dumnezeu. Când ești grăbit, prins cu treabă, cu mintea în complet altă parte sau chiar întârzii la o întâlnire și brusc cineva îți apare în cale și vrea să îți vândă ceva.

Situația în schimb este diferită dacă cel care îți vorbește este o cunoștință. Asculți cu interes ce vrea să îți spună și îți iei câteva minute să îl asculți chiar dacă te grăbești să ajungi la o întâlnire. 

Același lucru se întâmplă și atunci când vrei să atragi clienți care să cumpere produsul tău. Dacă te cunosc deja se vor opri și te vor asculta, iar dacă aud pentru prima dată despre produsul sau brandul tău, vor trece mai departe fără să asculte ce ai să le spui.  

2. “Produsul meu e mult mai bun decât ce se găsește acum pe piață”

Dacă produsul tău este mai bun decât ceea ce există pe piață deja și îl oferi la un preț apropiat de cel al concurenților, cu siguranță se va vinde, nu?

Complet greșit! Logic vorbind, acesta este un argument perfect valabil, dar realitatea e complet alta. Oamenii nu cumpără pentru că există o logică bună în spate. Cumpără pentru că acest lucru îi face să se simtă bine, cumpără pentru că e la modă, cumpără pentru statutul pe care îl obțin așa, cumpără pentru că pur și simplu li s-a pus pata pe produsul respectiv.

O să luăm ca studiu de caz, exemplul unui prieten, care deși nu cumpără niciodată lucruri de care nu are nevoie și este foarte rațional când vine vorba despre shopping, are aproximativ 80 de perechi de șosete. 

Nimeni nu are nevoie de atât de multe șosete și e cât se poate de evident că nu le-a cumpărat pentru că a luat o decizie logică. 

A luat o decizie subiectivă, bazându-se pe 2 elemente importante: primul ține de gusturile lui, iar al doilea ține de felul în care brandul se diferențiază, pentru că da, are un brand preferat. 

În concluzie, dacă te bazezi doar pe argumentul logic că produsul tău este cel mai bun de pe piață, vei avea o surpriză neplăcută atunci când vei afla pe propria piele că acesta nu este un argument după care oamenii cumpără. În schimb, ce trebuie să faci este să găsești elementul de diferențiere și argumentul care îl va face pe avatarul tău să cumpere. Iar dacă nu ai creat un avatar și nu știi care este clientul tău ideal care sigur se va îndrăgosti de produsul tău, asigură-te că afli care e. 

3. Compară produsul cu altele de pe piață care sunt similare, dar complet nepotrivite

Atunci când te pregătești să lansezi un produs, un curs sau un serviciu este esențial să studiezi piața și mai ales concurența. 

Dar atenție! Acest lucru te poate atrage într-o capcană periculoasă. Dacă nu îți faci bine temele și nu analizezi cu atenție produsele concurenților cu care compari propriul produs, s-ar putea să îți facă mai mult rău decât bine. 

Mulți antreprenori fac greșeala de a compara produsul lor cu un produs similar, dar care nu are căutare și nu se vinde. Acest lucru se întâmplă pentru că nu ai de unde să știi din exterior cât bine vinde concurența produsul respectiv. 

Totuși, există modalități prin care să îți dai seama de asta. Verifică review-urile produsului, iar dacă nu are poate fi un semnal de alarmă, urmărește stocurile, iar dacă vezi “stoc epuizat” la un moment dat vei știi că se vinde și urmărește marketingul pe care îl fac pentru produsul respectiv. Îți vei putea da seama imediat dacă produsul cu care te compari este unul cu adevărat căutat. 

4. Neglijează complet partea de marketing și promovare

Mulți dintre cei care se află la început cu business-ul lor, cred că este suficient să ai un site și “să fii prezent” în online ca să penetrezi piața. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori din cauză că sunt obișnuiți cu felul în care funcționa afacerea lor în mediul offline. Locația bună, vizibilitatea mare pe stradă și amabilitatea față de trecători era suficientă pentru a atrage clienți. 

Dar în online, lucrurile nu stau deloc așa. Nimeni nu trece pe strada ta, decât dacă a auzit deja de tine și te caută, sau caută soluția pe care tu o ai pentru rezolvarea unei probleme cu care se confruntă.

Lansarea ta trebuie să aibă în spate o strategie de marketing care funcționează pentru că în online nu poți aștepta să ajungă cineva la tine în magazin pentru că “era prin zonă”. Regula e invers: tu trebuie să fii în zona de internet pe care publicul tău o frecventează, iar asta înseamnă să folosești promovarea online și să acorzi importanță strategiei de marketing la fel cum îi acorzi produsului efectiv sau serviciului pe care vrei să îl vinzi.

5. Nu validează produsul înainte de lansare, iar oamenii nu cumpără

Aceasta este poate cea mai gravă greșeală dintre toate. 

Nu orice afacere este viabilă și chiar dacă uneori pare că ai găsit o idee cât o mină de aur, nu ai nicio garanție că este așa până nu încerci. 

Dar să încerci această idee nu înseamnă să te arunci cu capul înainte în valurile pieței ci mai degrabă să intri în apă doar până la glezne ca să iei temperatura. 

Nimic nu îți poate garanta succesul mai bine decât testarea efectivă a produsului, cursului sau serviciului pe care îl pregătești. 

Acum întrebarea importantă este cum poți face asta fără să pierzi bani și fără să riști totul?

Există câteva lucruri pe care poți să le faci care nu presupun investiții mari și care se bazează pe părerile celui mai important om din afacerea ta: clientul. 

  • Pasul 1 – Creează avatarul (clientul ideal) și află unde îl găsești și cum să comunici cu el ca să îi atragi atenția
  • Pasul 2 – Realizează un chestionar prin care să afli care sunt nevoile reale ale clientului tău
  • Pasul 3 – Creează produsul în baza nevoilor despre care ai aflat din chestionar și găsește cuvintele potrivite ca să fie văzut drept cea mai bună soluție pentru clienții tăi.
  • Pasul 4 – Pregătește o strategie de lansare care să funcționeze cu adevărat și vinde direct oamenilor care caută ce ai de oferit

După cum ai observat, pașii de mai sus nu sunt despre afacerea ta, ci despre înțelegerea nevoilor pe care publicul tău țintă le are și răspunsul tău la aceste nevoi, pentru că de aici începe de fapt orice afacere de succes. Cerere și ofertă. Doar că de cele mai multe ori, cererea nu vine direct, ci trebuie să înțelegem noi care e, studiind publicul nostru țintă. 

În final, vreau să îți ofer ocazia să faci lucrurile bine din prima și să afli cum poți să validezi produsul pe care urmează să îl lansezi, în baza pașilor de mai sus. 

Pregătesc un Program Gratuit de 4 Zile care va fi doar despre asta: Cum să îți validezi ideea de produs, curs sau serviciu, înainte să investești sume imense.

În fiecare zi vom parcurge împreună câte unul dintre pașii de mai sus și îți voi arăta cum să testezi corect și să nu pierzi bani, fără să ai rezultate.

Ca să participi în Program, completează formularul de mai jos, apoi urmează instrucțiunile de pe pagina de confirmare.

Participarea este complet gratuită.