Te simți blocat? 5 pași înainte de a scrie o postare pe care probabil nu îi faci

Distribuie articolul

Fiecare copywriter, scriitor sau blogger se confruntă, la un moment dat, cu acea panică oribilă generată de o pagină goală.

Așa că și tu ești îndreptățit să simți asta.

Deschizi pagina de Word, scrii un cuvânt, îl ștergi, scrii două, ștergi…

Mi s-a întâmplat de multe ori, la început. Când am analizat, mi-am dat seama că problema este în momentele de dinaintea celui în care decideam să scriu.

Așa că îți scriu acum sfaturile mele pentru a evita acel blocaj, mai ales că timpul e prețios și e întotdeauna de preferat să sintetizezi cât mai bine informațiile.  

  1. Începe să îți organizezi timpul pentru scris…sau vei regreta

Pare că poți scrie oricând, dar a începe să scrii între alte două sarcini te face să începi textul având o tensiune cerebrală cu care nu vei putea avansa mai mult de trei rânduri.

Problema?

Cu siguranță că ce ai făcut cu câteva momente înainte de a te pune la scris are puțin de-a face cu subiectul despre care urmează să scrii, așa că mintea ta va fi în altă parte.

Soluția?

Pentru mine funcționează foarte bine să scriu imediat după un moment de relaxare. Fie că aleg să scriu după un prânz, după o plimbare, după o discuție interesantă, după ce am făcut sport…

Diferența este foarte mare. Încep cu avânt și fără anxietatea că am întrerupt o activitate importantă pentru a scrie câteva rânduri. Așa că stabilește clar care e momentul în care vei scrie și alocă timp exclusiv pentru asta.  

  1. Bea apă (serios!)

Este unul dintre sfaturile banale (dar importante) pe care toți uităm să-l urmăm. Te asigur că este strâns legat de acel moment traumatizant în care știi despre ce vrei să scrii dar te gândești în continuare „nu pot să înțeleg!”

Problema?

Apa este viață. Râzi dacă vrei, ia-o ca pe o glumă, nu-mi pasă. A fi hidratat înseamnă a-ți asigura o mai bună funcționare a celulei nervoase care duce la o mai bună concentrare a atenției, știai?

Soluția?

Asigură-te că întotdeauna ai la îndemână o sticlă de apă de 2 litri, care este doar pentru tine și bea-o în timpul zilei. Dacă adaugi la asta paharele de apă pe care le bei la masă, vei avea deja o cantitate optimă de hidratare.

În loc de muze care să mă inspire la scris, eu mizez pe apă. Ea nu mă dezamăgește niciodată.

  1. Fă un scenariu și mergi spre el pas cu pas

Sunt unii care consideră că e o pierdere de timp. Probabil și tu ești tentat să crezi asta, când vine vorba de scris, pentru că oricum ai de făcut planuri și pentru alte acțiuni și multe alte lucruri în plus.

Însă în vremuri de lipsă de idei sau de blocaj, este grozav să ai un scenariu prestabilit.

Problema?

Cu siguranță întâlnești zilnic situații despre care ai putea scrie, în legătură cu activitatea ta profesională. Și într-o zi poate chiar ai o idee de text foarte bună, nu contest. Dar aici vorbim despre faptul că nu poți descrie în cuvintele potrivite, deci ce rost are? Poate nu știi să structurezi corect subiectul.

Soluția?

Sigur ai o agendă și un pix pe care le folosești rar pentru că folosești aproape de 100% tehnologia. Ia acea agendă și, în câteva cuvinte, fă o schiță a celor mai importante idei ale subiectului despre care urmează să scrii.

De acolo începe să se dezvolte fiecare punct. Pas cu pas, textul iese singur. Îl vezi?

  1. Caută articole similare despre subiectele despre care vrei să scrii 

O să vezi cât de mult conținut relevant găsești acolo.

Practic, totul s-a scris deja, cu mult înainte ca tu să faci asta. Și dacă nu în română, în alte limbi.

Dar ce e cel mai important e că merită din plin să scrii despre ceva despre care s-a scris deja, pentru că modul în care tu vei scrie despre asta este exact modul în care pot anumiți oameni să înțeleagă. 

Problema?

Cred că Borges a fost cel care a spus despre sine că este un mai bun cititor decât un scriitor. Se poate întâmpla ca acest blocaj să te împiedice să notezi idei grozave și să ai  nevoie de puțin ajutor din exterior.

Soluția?

Oricât de multe știi despre un subiect, profită de materialul pe care ți-l oferă internetul și vezi cum alți oameni, înainte de tine, au încercat să exprime același conținut în propriile cuvinte.

  1. Graba strică treaba

Nu sunt adeptul scrierii unui text (postare, articol, mail etc) pe care urmează să-l publici în aceeași zi, mai ales dacă te simți blocat când scrii.

Problema?

Dacă te grăbești să publici un text, vei simți stres în a termina de scris textul, frustrare pentru că nu te simți capabil…

Și ceva foarte periculos: aversiunea față de a scrie. 

Și asta este cel mai rău dintre toate, pentru că dacă nu ești prezent și consecvent în online, nici afacerea ta nu va fi prea vizibilă în ochii potențialii tăi clienți. În plus, ai de scris toate acele texte ale clienților tăi.

Soluţie?

Dacă nu te simți în largul tău, du-te să faci o plimbare. Notează mai multe cuvinte cheie despre care știi că vrei să apară în textul tău, dar nu face nimic altceva.

Dacă atunci când te întorci știi că azi nu este ziua ta de scris… las-o pe mâine. 

Conținutul pe care îl creezi trebuie să fie de calitate, așa că este mai bine să urmezi acest sfat tipic: ”încet, dar sigur.”

Urmează acești 5 pași și începe să spui ”pa!” blocajului scriitorului.

Eu tocmai ți-am arătat 5 lucruri pe care un copywriter le face în activitatea sa. E foarte posibil să îți dai seama, acum, la final de articol că sunt anumite lucruri de care și tu ții cont pentru a-ți optimiza timpul când vine vorba de scris. Așadar, lista rămâne deschisă și altor lucruri utile de care să ții cont pentru a evita blocajul scriitorului.