Ești pe drumul corect? Cele mai surprinzătoare greșeli în promovarea online a afacerii tale și cum să le eviți

Distribuie articolul

Care este principala provocare cu care te înfrunți, în acest moment, în promovarea produselor sau a serviciilor tale?

E 1 martie, început de primăvară. Și pentru tine, antreprenorule, poate fi și începutul în a face lucrurile mai bine pentru promovarea online a afacerii tale.

Iată de ce scriu asta! 

Înainte de a fi antreprenor, sunt un copywriter specializat în funnel-uri și lansări căruia ”i-au trecut prin mână” zeci de proiecte. Iar experiența mea din toți acești ani mi-a arătat ce diferență notabilă face o promovare online eficientă pentru o afacere, indiferent de domeniu.

Iar acum sunt gata să îți împărtășesc și ție despre cum să faci față mai bine provocărilor ce țin de promovarea online.

Și încep cu o întrebare:

Știi ce să faci…dar știi pentru cine?

În zadar știi ce ai de făcut, dacă nu știi pentru cine. Iar aici vorbesc despre profilul clientului tău ideal pe care trebuie să îl creionezi răspunzând la întrebări concrete despre el și publicul tău țintă, în ansamblul lui, care trebuie să ajungă să te cunoască, să citească despre tine și cu care să creezi o legătură, înainte de orice altă acțiune.  

Altfel spus, ai nevoie de construirea unei audiențe de la zero pe platformele sociale.

Iar asta e o provocare reală. Mai ales pentru tine, ca antreprenor, care ai oricum și așa foarte multe lucruri de făcut. 

Este un proces care necesită timp, efort și o înțelegere profundă a publicului țintă și a canalelor de comunicare potrivite. Dar există soluții și strategii eficiente pentru a depăși această provocare.

În primul rând, începi prin a-ți stabili clar obiectivele și prin a-ți cunoaște publicul țintă pentru produsul principal pe care îl ai pregătit.

Ce vreau să obțin pe termen scurt și ce vreau să obțin pe termen lung?

Cui se adresează produsul/serviciul meu?

Pentru asta ai nevoie de un research detaliat pentru a înțelege nevoile, preferințele și comportamentele publicului tău.

Cum poți face acest research?

Întrebi publicul despre provocările cu care se confruntă.  Apoi analizezi părerile publicului care a cumpărat un produs asemănător și problemele pe care i le-a rezolvat acel produs. (poate fi un produs similar al concurenței tale directe, sau un produs similar din afara țării).

Apoi, bineînțeles, trebuie să ții cont de platformele sociale și de dinamica lor atunci când începi să pui bazele audienței tale. Pentru că într-un fel trebuie să acționezi când vrei să construiești o audiență pe Facebook și altfel când o faci pe Instagram, de exemplu. 

Sfatul meu în alegerea platformei pe care să îți construiești o audiență este să o construiești pe platforma unde tu deții controlul. Adică fie te poți promova organic prin profilul personal și poți adăuga în lista de prieteni oameni care să facă parte din publicul țintă, fie te poți promova direct către publicul țintă dorit prin reclamele plătite.

Dacă ții cont de minim aceste lucruri vei putea direcționa corect eforturile tale și vei adapta mesajele în mod corespunzător.

Odată ce ai definit publicul țintă, poți începe să creezi conținut relevant și valoros care să capteze atenția și să atragă și să stimuleze audiența să interacționeze. Concentrează-te să furnizezi informații utile, sfaturi practice și povestiri captivante legate de domeniul tău care să rezolve problemele și să răspundă întrebărilor publicului tău.

Te încurajez să explorezi și să exploatezi diverse formate de conținut, cum ar fi postările pe blog, videoclipurile, infograficele, carrousel-uri, pentru a diversifica și a amplifica impactul mesajelor tale. Asigură-te că ești activ și interacționezi cu audiența ta pe platformele sociale, răspunzând întrebărilor, comentariilor și mesajelor în mod regulat.

Specialiști cu prețuri mari și experiențe negative?

Îți sună cunoscut? Hai să vedem și ce poți face ca să ajungi la specialiști buni, cu prețuri corecte și să te pui (pe cât posibil) la adăpost de experiențele negative cu colaboratori nepotriviți.

Cum ajungi la specialiștii potriviți și la colaborări bune

Începe prin a face o cercetare amănunțită a pieței și a specialiștilor disponibili. Pe site-uri sau pe paginile lor profesionale de pe diverse platforme online, vei găsi portofoliile lor, recenziile clienților anteriori și detalii despre experiența lor în domeniul tău specific sau domenii asemănătoare. 

Află tot ce poți despre expertiza și abilitățile lor în marketing, copywriting și promovare online. Poți face asta inclusiv într-o sesiune 1 la 1, pentru a discuta concret pe problema ta.

Comunică deschis. Înainte de a începe o colaborare cu cineva, asigură-te că ai o comunicare deschisă și clară cu potențialul tău colaborator. Exact, poți face asta în cadrul sesiunii 1 la 1, de care am menționat mai sus. 

Discută despre obiectivele tale de afaceri, așteptările și bugetul disponibil. Întreabă-i despre strategiile lor, abordările creative și experiența anterioară în domeniul tău de activitate.

Cere referințe și recomandări de la clienții anteriori. Cel mai probabil specialistul îți va pune și el la dispoziție recenzii și testimoniale adunate de la clienți. Întreabă deschis despre experiența lui de lucru, temerile și neclaritățile tale. Aceste informații te pot ajuta să iei deciziile potrivite în selecția ta.

Și nu în ultimul rând: țintește să lucrezi cu specialiști care au trecut printr-un proces de formare în urma unui curs. Adică “țintește” cursuri care au o reputație bună pe piață și caută să lucrezi cu specialiști formați în urma acelui curs. Eventual, poți analiza pagina de vânzare și merge la testimoniale, iar acolo vei găsi numele experților care au obținut cele mai mari rezultate în urma formării în acel curs.

Și acum ajungem la prețuri. 

Când vine vorba de ”vânarea” prețurilor corecte pentru serviciile de marketing, copywriting și promovare online, este important să ai în vedere mai multe aspecte. Nu te lăsa influențat doar de cel mai mic preț, ci ia în considerare și calitatea serviciilor oferite, expertiza și experiența specialistului și rezultatele obținute în colaborările anterioare.

Înainte de a semna un contract, asigură-te că înțelegi clar ce include pachetul de servicii și ce rezultate poți să te aștepți să obții în schimbul investiției tale. Fii transparent și deschis în comunicarea ta și clarifică orice aspect neclar sau ambiguu înainte de a încheia colaborarea.

Ia în calcul că a găsi specialiști cu experiență și prețuri corecte poate fi un proces de durată, dar investiția în colaborări potrivite poate face diferența în succesul și creșterea afacerii tale pe termen lung. Alege cu încredere și înțelepciune și fii pregătit să investești în parteneriate solide și durabile care să îți aducă rezultatele dorite.

Gestionarea timpului – cea mai mare provocare

Cum optimizezi timpul pentru promovarea online a afacerii tale

Este ceva ce îți lipsește mai mult decât timpul, în tot ce vrei să întreprinzi?

Dacă este ceva ce ar avea succes la vânzare oriunde și oricând, acel ceva este timpul. 

Iată propunerile mele pentru a gestiona într-un mod mai eficient timpul limitat pe care îl aloci pentru promovarea online:

Începe prin a identifica activitățile de promovare online care sunt cele mai importante și benefice pentru afacerea ta. Prioritizează aceste activități și creează un plan de acțiune clar și realist. Stabilește obiective specifice și termene limită pentru fiecare activitate pentru a-ți gestiona eficient timpul.

Eu mi-am creat, în timp, o audiență pe Facebook cu care comunic constant. La începuturile mele, în ale copywriting-ului, primii clienți i-am avut chiar din rândul celor care mă urmăreau, pentru că postam constant și lucruri de interes pentru publicul meu țintă.

Utilizează instrumente și programe de automatizare. În alte cuvinte, în loc să faci manual, automatizează. De exemplu, programele de planificare a conținutului pe social media sau sistemele de automatizare a e-mailurilor te pot ajuta să economisești timp și să menții o prezență online constantă și coerentă. Până și răspunsul la comentarii poate fi automatizat, ca să nu o mai faci tu manual.

De exemplu, e suficient doar să scriu email-urile pe care le trimit listei mele de abonați, pentru ca mai apoi, cu o singură setare, să ajungă la ea în ziua și la ora pe care eu le aleg. 

Cum ar fi dacă ar trebui să îmi planific întreaga agendă în funcție de acest task? Acum e de neconceput pentru mine. Și acesta e doar un exemplu. Sunt multe instrumente de care te poți ajuta și multe dintre ele chiar gratuite.

Externalizează anumite activități de promovare online către specialiști care pot oferi expertiză și eficiență în domeniu. Delegarea unor sarcini cum ar fi crearea de conținut, gestionarea campaniilor publicitare, crearea de funnel-uri și lansări sau analiza datelor va elibera considerabil timpul tău și poate îmbunătăți rezultatele promovării tale online.

Îmi place Instagramul, dar pentru că duc lipsă de timp și de expertiză pe acea platformă, prefer să lucrez cu un specialist care o face foarte bine. 

Identifică canalele și tactici de promovare online care sunt relevante pentru afacerea ta și concentrează-ți eforturile și resursele asupra acestora. Evită dispersarea atenției și a resurselor pe platforme sau activități care nu aduc plus valoare pentru afacerea ta.

Pe de altă parte, știi că lucrurile se schimbă încontinuu în mediul online. În plus, ca să faci unele dintre acțiunile pe care ți le-am enumerat mai sus și pe măsură ce decizi să treci la următorul nivel cu afacerea ta, în online, apare și necesitatea de a învăța și aplica strategii noi.

Eu militez întotdeauna pentru învățare continuă. Și am și convingerea că indiferent de domeniul în care ești și de vârsta pe care o ai, dobândirea de noi cunoștințe și aplicarea lor în mod eficient aduc cele mai mari beneficii și satisfacții. Iar dovadă stau cei aproape 250 de oameni pe care i-am format în copywriting și strategie în ultimii 3 ani. Dar înțeleg și că avem doar 24 de ore, fiecare dintre noi, într-o zi și trebuie să alegi înțelept unde canalizezi energia și resursele, ca să nu pierzi lucruri importante pentru afacerea ta.

Iar pentru tine, antreprenor care te confrunți cu provocarea învățării și aplicării de strategii noi în promovarea afacerii tale online, există câteva pași pe care îi poți face, în măsura în care poți:

Investește timp în învățare și dezvoltare continuă pentru a putea să te promovezi în online. Fii deschis să explorezi noi tehnologii, strategii și tactici care pot îmbunătăți eficiența și rezultatele promovării tale. Participă la seminarii, workshop-uri sau cursuri de specialitate pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și cunoștințele în domeniu.

Eu nu încetez niciodată să mă documentez și să învăt lucruri noi. Asta mă ajută să fiu relevant pe piață, dar și să inovez. Deși mentorez câteva zeci de oameni, la momentul în care îți scriu articolul, vreau să știi că și eu am mentori cu care mă aud frecvent și care mă ajută în direcțiile pe care le trasez.

Stabilește obiective clare și realiste pentru promovarea online a afacerii tale și creează un plan de acțiune detaliat pentru atingerea acestor obiective. Identifică strategiile și tacticile pe care vrei să le implementezi și stabilește pașii necesari pentru punerea lor în practică. 

E bine să țintești sus, însă e necesar să ții cont că atingerea obiectivelor îndrăznețe e un proces care necesită timp și plan de acțiune. Ceea ce se întâmplă azi în comunitatea pe care am creat-o e ceva ce mi-am propus cu mult timp în urmă. Însă totul a trecut prin faza de testare, validare și apoi scalare. Și mai ales – întotdeauna am ținut cont de feedback pentru a știi care e următorul pas.

Periodic, evaluează performanța și rezultatele activităților tale de promovare online și ajustează strategiile și tacticile în funcție de feedback-ul și datele obținute. Identifică ce funcționează și ce nu și adaptează-ți planurile în consecință pentru a maximiza eficiența și impactul promovării tale online. Asigură-te că planul tău este adaptabil și poate fi ajustat.

În echipa noastră, ținem întotdeauna cont de cifre. Pentru că cifrele nu mint niciodată. Indiferent de cum pare promovarea și rezultatele noastre din afară, rezultatele le căutăm în cifre, pentru a ști ce și cum trebuie ajustat. Și asta îți recomand și ție. 

Știu, oricât de utile și de practice sunt ideile de mai sus, ajungem iar la problema timpului. 

Fie că e vorba de a implementa tu ceea ce deja știi, fie că e vorba de a acumula noi informații pentru a putea să ajungi să le aplici pentru afacerea ta, timpul este cea mai mare provocare.

Așa că vreau să încheiem într-o notă pozitivă și să îți spun că am o soluție pentru tine:

Un workshop dedicat exclusiv antreprenorilor care sunt interesați să lucreze alături de un expert.

Când?

Pe 7 februarie, la ora 10:00.

Este un WORKSHOP special pe durata căruia:

– vei înțelege ce înseamnă mai exact un funnel, o lansare sau o campanie

– vei identifica strategia de care ai nevoie în funcție de etapa în care se află afacerea ta. (poate nu ai nevoie de o campanie ci de un funnel, sau poate nu ai nevoie de un funnel ci de o lansare)

– și nu în ultimul rând vei face cunoștință cu oamenii care s-ar putea să facă parte din echipa ta în următoarele 30-60 de zile, pentru că la final vom deschide porțile pentru a prelua 8 proiecte de funnel sau lansare în perioada martie-aprilie.

Workshop-ul are o limită de doar 100 de locuri și vom deschide înscrierile pentru proiecte doar pentru persoanele înscrise la workshop. 

Așa că dacă simți că e pentru tine, înscrie-te pe link-ul de mai jos și fii printre cei 100 antreprenori ce vor să își transforme afacerea lor într-o fabrică de conversii!

Fabrica de Conversii – Magic Copywriting